10 nejlepších koktejlů, které chcete ochutnat
6. místo: Bloody Mary
Skutečně kultovní drink, který opět zná celý svět – i když názvem se může myslet samozřejmě i někdejší anglická královna Marie I. nebo duch, který se zjeví v zrcadle těm, kdo opakují neopatrně jeho jméno. Koktejl vznikl v USA ve dvacátých letech minulého století, sestává se obvykle z vodky, rajčatového a citronového džusu a někdy i koření, jako je třeba Worcestrová omáčka nebo Tabasco a pepř, takže skutečně nic pro fajnovky…
Oblíbený je ve Francii, ale také v USA, patří k němu led, míchátko a brčko. Kdo nemá rád rajčata, asi nepůjde zrovna o koktejl pro něj. Byť je pravda, že nabídka desítek a stovek různých alko i nealko koktejlů znamená skvělý výběr a Bloody Mary tak můžete nechat na okraji zájmu. Nakonec, platí, že sto lidí znamená sto chutí a v tomto světě to platí hned dvojnásob!
5. místo: Manhattan
Tradiční aperitiv, který se objevuje poprvé v sedmdesátých letech devatenáctého století. Pět dílů whisky, dva díly Martini, respektive Cinzana a bitter. Smícháno s ledem a ozdobeno třešní z kompotu, tak dobrou chuť! Aby byl Manhattan pravý – nefalšovaný a tolik americký – musí se použít americká whisky. Pokud do něj nalijeme skotskou, znalci už budou vědět, že se mění i jméno nápoje (Rob Roy). Podává se ve sklenici s tekou stopkou a ideálně před večeří, samozřejmě najdeme i různé krajové odlišnosti. Třeba Cuban Manhattan se dělá z tmavého rumu a Tijuana Manhattan zase z tequily. Odlišnosti jsou i na území USA, Brandy Manhattan je oblíbený hlavně ve státech jako Wisconsin a Minnesota.